Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Σούμπερτ. Ενας ρομαντικός

Στα λίγα χρόνια της ζωής του, μόλις τριάντα έζησε, έκανε αρκετά για να μεγαλουργήσει και να μείνει στο πάνθεον των αθανάτων της μουσικής. Ο Franz Peter Schubert γεννήθηκε σαν σήμερα το 1797 στη Βιέννη.

Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος μουσικής κι έτσι ο Franz συνήθισε απο μικρός να ακούει. Γρήγορα άρχισε να συνθέτει. Την ώρα που άλλα παιδιά έπαιζαν με παιχνίδια εκείνος έπαιζε με τις νότες βάζοντας και βγάζοντάς τις απο το πεντάγραμμο. Σπούδασε παιδαγωγικά και για τέσσερα χρόνια δίδαξε,όμως κάτι άλλο αναζητούσε στη ζωή του, ώσπου αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την μουσική και να εγκαταλείψει τη δουλειά του.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1810, το όνομά του άρχισε να γίνεται γνωστό. Τα πρώτα του έργα είχαν επιτυχία, αλλά η συνύπαρξη στην ίδια πόλη με τον Beethoven επισκίαζε πάντα την παρουσία του Schuberτ. Τελικά το κοινό αλλά και οι ομότεχνοί του, τον παραδέχθηκαν, παρά το νεαρό της ηλικίας του, δίνοντάς του μια θέση στους μουσικούς μέντορες της Βιέννης.


Συνέθεσε σονάτες, συμφωνίες, όπερες, μουσική δωματίου και πάνω από εξακόσια lieder, τα οποία τον καθιερώσανε ως τον κύριο εκπρόσωπο της ρομαντικής μουσικής τού είδους.

Τα τελευταία έξι χρόνια τής ζωής του έπασχε από σύφιλη, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία του αλλά όχι και την δημιουργικότητά του. Το τελευταίο έργο του, η όγδοη συμφωνία, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ -γι’ αυτό και έμεινε στην ιστορία ως η ημιτελής συμφωνία. Ο θάνατος τον βρήκε στις 19 Νοεμβρίου 1828.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Λέξεις που γιατρεύουν



Καληνύχτα, λυπημένε Αδερφέ μου,
αν τύχει να δεις ένα μεγάλο αστέρι
είναι που θα σε συλλογίζομαι
καθώς θ' ακουμπήσεις τ' όπλα σου στη γωνιά θα ξαναγίνεις ένα σπουργίτι.
Κι όταν σου πουν να με πυροβολήσεις χτύπα με αλλού μη σημαδέψεις την καρδιά μου.
Κάπου βαθιά της ζει το παιδικό σου πρόσωπο.
Δεν θα' θελα να το λαβώσεις.

Τάσος Λειβαδίτης

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Αη Βασίλης εναντίον υποτέλειας!

Πριν ανοίξει καλά-καλά τα μάτια του, έτρεξε μισοκοιμισμένος στο σαλόνι. Κοίταξε γύρω του, μα τίποτε δεν έδειχνε οτι ο Αη Βασίλης πέρασε απο εδώ....

Ο Γιαννάκης κάθισε κατσουφιασμένος στον καναπέ και βυθίστηκε σε μαύρες σκέψεις. Μήπως στο γράμμα του είχε ζητήσει κάποιο δώρο δυσεύρετο και ακριβό; Μήπως δεν ήταν και τόσο καλό παιδί τη χρονιά που πέρασε; Ακουσε τη μεγάλη του αδερφή να μιλά ψιθυριστά με το μπαμπά στην κουζίνα. '' Δεν τα έμαθες τί έγινε φέτος;'' της λέει.


''Τί συνέβη μπαμπά; τελικά, μύθος ο Αη Βασίλης!'' διαπίστωσε εκείνη κυνικά.
''Οχι, δεν είναι αυτό. Αλλά κι αν ακόμη ήταν μύθος, κάποιοι προσπάθησαν να μας τον αρπάξουν!'', της λέει ο μπαμπάς.

''Να τον αρπάξουν; Ποιοί είναι αυτοί οι απαίσιοι που θα τολμούσαν κάτι τέτοιο;'' ρώτησε σοβαρά το κορίτσι.
''Ακουσε λοιπόν. Οι πύλες του Διαδικτύου, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι εφημερίδες, το έλεγαν εδώ και μέρες. Ηταν μια απειλή που έπιασε τελικά. Ελεγαν οτι οτιδήποτε αποτελεί πλούτο σε αυτή τη χώρα, οτιδήποτε χαρίζεται, δωρίζεται, ανήκει, ή κερδίζεται απο τους πολίτες, θα κ α τ α σ χ ε τ α ι !!!!!''

''Τι θα πει κατάσχεται;''
''Θα πει οτι το αφαιρούν, το παίρνουν, μας το στερούν, σε τελική ανάλυση μας το κλέβουν!!!'', εξήγησε ο μπαμπάς θυμωμένα.

Ο Γιαννάκης έπεσε απο τα σύννεφα. Αυτό που φοβόταν είχε συμβεί. Οι κακοί του ΔΝΤ είχαν απειλήσει ακόμη και τον Αη Βασίλη. Είχαν τολμήσει να φθάσουν ως εκεί. Δεν είναι μόνο που είχαν αγοράσει για πενταροδεκάρες το νησάκι απέναντι απο τη γενέτειρα της μαμάς, δεν είναι που είχαν βάλει και στο μάτι την Ακρόπολη, δεν είναι μόνο που μείωσαν το μισθό του μπαμπά, δεν είναι μόνο που είχαν διώξει το θείο απο τη δουλειά του, δεν είναι που είχαν απειλήσει τόσους άλλους με απόλυση, δεν είναι μόνο που απαξίωσαν τους εργαζόμενους, την εργασία, την περιουσία και την αξιοπρέπεια της χώρας, μα έφτασαν ακόμη και να απειλήσουν τον Αη Βασίλη!!! ''Ε οχι!!! Αυτό πάει πολύ'', σκέφτηκε.
Ο μπαμπάς συνέχισε να εξηγεί ψιθυριστά στη μεγαλύτερη αδελφή του Γιαννάκη, οτι τα δώρα δεν έφθασαν, γιατί έτσι κι αλλιώς κινδύνευαν να κατασχεθούν. ''Ο Αη Βασίλης, που μας αγαπά, δεν θέλησε να τα χαρούν κάποιοι άλλοι. Είναι πλούτος καρδιάς, πλούτος δικός μας που μας ανήκει, σας ανήκει παιδιά μου....'', είπε ο μπαμπάς.
Ο Γιαννάκης οργισμένος εμφανίσθηκε στην κουζίνα. ''Καλά έκανε και δεν ήρθε. Ας τα κρατήσει για φέτος'', φώναξε.

''Ο δικός μας Αη Βασίλης, αντιστάθηκε με αυτήν την πράξη του. Δεν θέλησε να τους τα χαρίσει και καλά έκανε. Ούτε κι εμείς θέλουμε. Πήραν ό,τι πήραν, ας φύγουν τώρα. Και εσείς εκεί, είπε ο Γιαννάκης δείχνοντας την οθόνη της τηλεόρασης που παρουσίαζε μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο: Μην τους δίνετε άλλο απο τον πλούτο μας. Μην ξεπουλάτε άλλα....... Φτάνει πια!''