Το δικαίωμα τον φυλακισμένων, στην ...ανάγνωση είναι ένας μεγάλος διάλογος που αναπτύσσεται αυτόν τον καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσο κι αν ξενίζει τον έλληνα, ο οποίος δαπανά τη φαιά του ουσία προσπαθώντας να απαντήσει στα διλημματα που του στήνουν επιτηδίως οι κυβερνώντες αυτές τις πονηρές ημέρες, το θέμα απασχολεί ολοένα και περισσότερο τον κόσμο των διανοουμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς γνωστοί συγγραφείς έχουν αντιδράσει σθεναρά στους κανονισμούς που έθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον προηγούμενο μήνα, για την απαγόρευση της αποστολής βιβλίων εντός των φυλακών !
"Οι κρατούμενοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στις βιβλιοθήκες", φωνάζουν συγγραφείς όπως η Carol Ann Duffy, ο
Julian Barnes, ο Ian Mc Ewan, ο Mark Haddon και ο Salman Rushdie που ζητούν απο τον αρμόδιο υπουργό Chris Grayling να αποσύρει την απαγόρευση. Κι εκείνος απο την πλευρά του τους απαντά οτι "είναι ασύλληπτο να εισέρχονται στις φυλακές ανεξέλεγκτα πακέτα", καθώς και οτι επιτρέπεται στους κρατούμενους "να έχουν πρόσβαση στις ίδιες βιβλιοθήκες των φυλακών, όπως έχουν και οι άλλοι πολίτες"
Η Εταιρεία Συγγραφέων και ο Πρόεδρός της Philip Pullman επιμένουν οτι οι νέοι κανονισμοί κάνουν απαγορευτικό να λαμβάνουν μικροπράγματα οι κρατούμενοι απο τις οικογένειές τους, και αυτό είναι κίνηση μάλλον εκδικητική και σίγουρα όχι σοφρωνιστική, καθώς ακυρώνει ακόμη και τις ρυθμίσεις που είχαν γίνει το 1999, για την ελεύθερη πρόσβαση των φυλακισμένων στις βιβλιοθήκες των φυλακών που τώρα έχουν καταρρεύσει. Οι περισσότερες τέτοιες βιβλιοθήκες ανοίγουν μόνον για 45 λεπτά και , όπως επισημαίνουν, έχουν μεγάλες ελλείψεις, ή διαθέτουν βιβλία κατεστραμμένα και κακοδιατηρημένα.
Στο διάλογο αυτό εκτός απο γνωστούς συγγραφείς, έχουν εμπλακεί πολίτες, φυλακισμένοι, υπουργεία, και άρα το θέμα αφορά ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού διαλόγου..... Πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα , όπου ο πολιτικός διάλογος στα θέματα πολιτισμού είναι πράγμα ανύπαρκτο....
"Οι άνθρωποι που οδηγούνται στη φυλακή τιμωρούνται ήδη αρκετά με τη στέρηση της ελευθερίας τους.. Ας μην ψάχνουμε κι άλλους τρόπους να διευρύνουμε την τιμωρία τους . Ας τους βοηθήσουμε να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Η ανάγνωστη μπορεί να βοηθήσει αυτήν την αποκατάσταση", επιχειρηματολογεί ο Philip Pullman στην επιστολή που έστειλε πρόσφατα στον Υπουργό ζητώντας συνάντηση.
Η Anne Sebba, συγγραφέας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εταιρείας Συγγραφέων θεωρεί οτι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών βιβλιοθηκονομίας στα σοφρωνιστικά ιδρύματα. "Είναι αδύνατο να καταλάβουν γιατί οι συγγραφείς δίνουν απο το χρόνο τους και επισκέπτονται τους φυλακισμένους, πόσο σημαντικό είναι γι αυτούς εκεί μέσα να έχουν κανονική πρόσβαση σε καλά βιβλία, σε βιβλία όχι κατεστραμμένα, όχι έτοιμα προς καταστροφή, αλλά βιβλία που θα διάβαζε ο καθένας στην κοινωνία μας", λέει και χαρακτηρίζει "απίστευτο σκάνδαλο" την απαγόρευση της κυβέρνησης. Κάποιος που έχει περάσει απο φυλακή, είπε με νόημα, θα μπορούσε να τους πληροφορήσει πόσο σημαντικό είναι το διάβασμα, για την επανεισδοχή κάποιου στην κοινωνία του πολιτισμού.....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου