Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Επιχείρηση ’’Καθαρή Ενέργεια’’


Ολα άλλαξαν πλέον. Θα το πιστεύατε αν πριν απο λίγο καιρό, εάν σας έλεγε κάποιος οτι το αμερικανικό στρατοβιομηχανικό σύμπλεγμα έχει μπει στην πρωτοπορία της επανάστασης των ’’καθαρών’’ ενεργειακών τεχνολογιων, με βάση τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Οχι αποκλείεται. Τουλάχιστον ’’οχι’’ στην εποχή Μπους. Ναι αλλά τώρα, τα πράγματα άλλαξαν άρδην!

Πιστέψτε με δεν είναι ένα απο τα γνωστά παραμύθια μου. Και για του λόγου το αληθές, διαβάστε το εκπληκτικό πόνημα του αξιόλογου Κωνσταντίνου Γρίβα, ειδικού σε θέματα γεωπολιτικής ανάλυσης και πολεμικής τεχνολογίας ’’Το τέλος του Πετρελαίου και η αρχή της Νέας Αμερικανικής Γεωστρατηγικής’’ που κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Θα μπορούσε να συμβεί σε ένα παραμύθι του 22ου αιώνα λόγου χάρη: Στους ουρανούς πετάνε ρομποτικά πολεμικά αεροσκάφη με κινητήρες ηλιακής ενέργειας, ικανά να παραμένουν στον αέρα για χρόνια! Οι επιθέσεις εναντίον ’’ολοκληρωτικών’’ καθεστώτων γίνονται με άρματα μάχης stealth, αλλά όχι αυτά που μέχρι τώρα ήξεραν αυτοί που ασχολούνται με τα στρατιωτικοδιπλωματικά, αλλά κάτι άλλα, που διαθέτουν ’’κινητήρες υδρογόνου’’. Το οποίο σημαίνει οτι δεν χρειάζονται ανεφοδιασμό ποτέ! Οι δε ψηφιακοί στρατιώτες του μέλλοντος έχουν εγκατεστημένα πάνω τους μικροαιολικά συστήματα ώστε να δροσίζονται σε συνθήκες ερήμου, να τροφοδοτούνται με ενέργεια για να ’’φωταγωγούνται’’ τις νύχτες, ίσως και να θερμαίνονται σε συνθήκες ψύχους!!!

Ακόμα και για μια παραμυθού, είναι εμφανές: η σύνθετη αυτή ενεργειακή επανάσταση των ΗΠΑ στοχεύει στο να ενισχύσει την αμερικανική ’’ήπια ισχύ’’. Αυτό σημαίνει οτι εγκαταλείπεται η ’’δαιμονική’’ εικόνα των ΗΠΑ που είχε δημιουργηθεί στα χρόνια της προεδρίας Μπους και ταυτόχρονα υπονομεύεται η διαδικασία προσέγγισης Ρωσίας - Ευρώπης αφού η ενεργειακή τους σύζευξη δεν θα είναι απαραίτητη.

Ετσι, οι ΗΠΑ αφήνουν πίσω το σκοτεινό τους παρελθόν, θρησκειοποιώντας τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή στις χώρες της Δύσης και συνδυάζοντάς το με αυτή την ενεργειακή επανάσταση. Τί καλύτερο απο το να εμφανίζεται η υπερδύναμη ως ο ’’σωτήρας’’ του πλανήτη, οδηγώντας το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα που σήμερα κλονίζεται απο μια κρίση με άγνωστο μέλλον; Ετσι κι αλλιώς η Γηραιά Ηπειρος είναι διψασμένη για ενέργεια και θα ήθελε κάποια στιγμή να πάψει να εξαρτάται απο το αναξιόπιστο αραβικό πετρέλαιο. Μήπως έτσι ένας νέος οικονομικός χώρος γεννιέται;

Ευχαριστώ τον Κώστα Γρίβα, για τον γόνιμο προβληματισμό.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν δηλαδή υποθέσουμε οτι κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό, οι πόλεμοι θα είναι τόσο μοντέρνοι, και θα διαρκούν για πάντα!!! Δεν θα κουράζεται ο επιτιθέμενος, ενώ τό θύμα είναι καταδικασμένο σε εξαφάνιση..................
Γίνονται αυτά;
και εν πάση περιπτώσει, αν είναι παραμύθια, γιατί τους δίνετε ιδέες;

paramythou είπε...

Αγαπητέ φίλε,
καταρχήν δεν τους δίνουμε εμείς ιδέες. Τις ιδέες τις έχουν απο μόνοι τους, δουλεύουν γι αυτά στρατοί απο μυαλά ολόκληροι. Μην κοιτάς εδώ στα μέρη μας, που τα μυαλά δουλεύουν ’’κατά μόνας’’.
Αλλωστε το βιβλίο του Κ.Γρίβα βασίζεται σε μελέτες και πηγές συγκεκριμένες, στις οποίες ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει. Βασίζεται στην εξής σύλληψη: Η τιμή του πετρελαίου έχει σκαμπανεβάσματα και είναι απρόβλεπτη. Απο την άλλη πλευρά, ολοένα και αυξάνουν οι ειδήσεις στον Διεθνή Τύπο για την επερχόμενη οικολογική καταστροφή εξαιτίας της άμετρης κατανάλωσης προϊόντων πετρελαίου, τα οποία πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα συντελώντας στο Φαινόμενο του Θερμοκηπίου. Ετσι θα προκύψουν συνέπειες... Λογικό ε;

Ανώνυμος είπε...

Ετσι που το λες απλά και παραμυθίστικα, ναι.
Απλό ακούγεται.
Αλλά και σύνθετο.

marianaonice είπε...

Πραγματικά γόνιμος προβληματισμός!
:)))