Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Νομπελ-κατακραυγή στον ολοκληρωτισμό

''Δεν μπορώ ακόμη να το πιστέψω'' είπε η Χερτα Μίλερ στην οποία απονεμήθηκε το Νομπελ Λογοτεχνίας για το 2009, κι εγώ την πιστεύω. Αλλωστε επικρατέστεροι μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν ο φημισμένος και στην Ελλάδα ισραηλινός Αμος Οζ , η αλγερινή Ασια Τζεμπάρ αλλά και η αμερικανίδα Τζόις Κάρολ Οουτς. Μόνιμο φαβορί θα αποκαλούσα τον Φίλιπ Ροθ, που παρά τις επιτυχίες του, δεν έπεισε τους σουηδούς ούτε αυτή τη φορά.





Γιατί σίγουρα τίποτε δεν είχε υποψιασθεί όταν ζούσε το καθεστώς του ολοκληρωτισμου την εποχή του Νικολάε Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, όπου εργαζόταν ως μεταφράστρια σε ένα εργοστάσιο, και είχε αρνηθεί στην διαβόητη τότε Σεκουριτάτε, τη βοήθειά της, δηλαδή για να ακριβολογούμε τις υπηρεσίες της, ως πληροφοριοδότης.


Σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία, που την τίμησε με το πρεστίζ του Νομπελ ( αλλά και με εναμισι περίπου εκατο. δολλάρια) η συγγραφέας, "με την πυκνότητα της ποίησης της και την ειλικρίνεια της πρόζας της, σκιαγραφεί το σύμπαν των στερημένων". Αναγκάστηκε να μεταναστεύσει απο το γερμανόφωνο χωριό Νίτσκιντορφ της Ρουμανίας, κοντά στην Τιμισοάρα όπου γεννήθηκε, προς τη Δυτική Γερμανία μαζί με τον σύζυγό της, συγγραφέα Ρίχαρντ Βάγκνερ, καθώς στη Ρουμανία δεν της επέτρεπαν να εκδώσει τα έργα της.

Το πρώτο της μυθιστόρημα ήταν "Η Συνάντηση" το 1997, ενώ είχε προηγηθεί μία συλλογή διηγημάτων το 1982, με την οποία πρωτοεμφανίστηκε. Άλλα της μυθιστορήματα είναι "Η αλεπού ήταν κιόλας ο κυνηγός", "Το Ζώο της Καρδιάς", ενώ στα ελληνικά κυκλοφορεί το "Μετέωροι Ταξιδιώτες".

Η τελευταία φορά που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας κάποιος Αμερικανός ήταν το 1993, οπότε την ανώτατη διάκριση στα λογοτεχνικά πράγματα, είχε αποσπάσει η Toni Morrison.Από το 1901, που δόθηκε το πρώτο Νόμπελ Λογοτεχνίας, την τιμητική διάκριση έχουν λάβει συνολικά 101 συγγραφείς, ποιητές και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Ανάμεσά στους πιο ''γνωστούς'' νικητές οι: George Bernard Shaw, Luigi Pirandello, Eugene O'Neill, Thomas Mann, T.S. Eliot, Ernest Hemingway, Winston Churchill, Albert Camus, Juan Ramón Jiménez, Mikhail Sholokhov, Pablo Neruda, Samuel Beckett, Gabriel García Márquez, Orhan Pamuk και Harold Pinter. Από ελληνικής πλευράς, το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχουν κερδίσει ο Γιώργος Σεφέρης το 1963 και ο Οδυσσέας Ελύτης το 1979.

7 σχόλια:

Roadartist είπε...

Ωραίο αφιέρωμα.. Δεν την γνώριζα..

Μόλις διάβασα και το χρηματικό ποσό των 1,42 εκατ.δολαρίων, που συνοδεύει το βραβείο.. No comments!!!

librarian είπε...

Καλησπέρα! Καθόλου δεν τη ξέρω αυτή τη συγγραφέα αλλά πολύ χαίρομαι που παίρνουν το νόμπελ άνθρωποι που με την ευκαιρία τους γνωρίζουμε!
Τα φιλιά μου και καλή συνέχεια.

paramythou είπε...

Αρτιστάκι ακριβώς έτσι!
Μάλλον γι αυτό αποτελεί είδηση
το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Και καλό είναι απο αυτήν την άποψη, που δίνεται τελικά σε κάποιον που δεν είναι πολύ γνωστός.

paramythou είπε...

Librarian απο ότι διάβασα, μόνο ένα της βιβλίο εχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά απο τις εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ. Τώρα σίγουρα θα εκδοθούν και άλλα, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να τη γνωρίσουμε.

marianaonice είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
Δεν το είχα υπόψη μου...

Τι λες που σήμερα απονεμήθηκε το Νόμπελ ειρήνης στον Ομπάμα?
:))

paramythou είπε...

Μαριάννα μου, με ξένισε κάπως η απονομή στον Ομπάμα. Βεβαίως έχει δώσει άλλη πνοή στην πλανηταρχία, αλλά προς το παρόν, δεν είδαμε κάτι που μας πείθει οτι είναι και για Νόμπελ Ειρήνης!
Μήπως η Προεδρία του σταμάτησε κανέναν απο τους περιφερειακούς πολέμους, που πλέον δεν μπαίνουν ούτε στα μονόστηλα των εφημερίδων;

Τέλος πάντων, κάποιος μου είπε οτι ήταν πολύ έξυπνο να του απονεμηθεί το Νόμπελ γιατί τον δεσμεύει να κάνει πραξη τις εξαγγελίες του. Και μάλιστα τον πιέζει.
Θα δείξει, αν θα λειτουργήσει έτσι.
Προς το παρόν ελπίζουμε
γιατί ως γνωστόν
η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Aftoi dinoun to nobel opou theloun kai olos o kosmos xevolevetai. Ase tous sygrafeis ....
Tora to edosan se kapoia agnosti.
Einai sosto afto;