Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

Φτιαγμένος απο το υλικό των αστεριών


Πόσο περισσότερο να συντονιστεί το Σύμπαν με τα αστέρια του?  

Την ημέρα που ο Steven Hawking  έφυγε για τους ουρανούς που τόσο πολύ αγάπησε, η μνήμη της παγκόσμιας μαθηματικής κοινότητας ανατρέχει στη γέννηση του πατέρα της Θεωρίας της Σχετικότητας Albert ΅Εinstein, με τον γιορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της "Σταθεράς Π", γνωστής και ως "P day" !

Μια σειρά συμπαντικών συμπτώσεων που συναντιούνται αυτήν την ημέρα, σήμερα στις 14/3 έρχονται να "κουμπώσουν" η μιά πάνω στην άλλη.  Ο υπέροχος αυτός άνθρωπος έφυγε δίνοντας ένα μεγάλο μάθημα ζωής, κόντρα στις προβλέψεις της ιατρικής και πάσης φύσεως ειδικών που προέβλεπαν το τέλος της ζωής του πριν από 50 χρόνια. 

Εισέπραξε την αγάπη, την διεθνή αναγνώριση και την αποδοχή των συναδέλφων και των φοιτητών του, της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των απλών ανθρώπων, του καθενός από εμάς που δεν τον συνάντησε ποτέ από κοντά.  Όμως οι λέξεις του μένουν εδώ, αδιάβλητες  και λαμπερές στο χρόνο, παρακαταθήκη στους ανθρώπους που θα σκέφτονται πλέον με ένα διαφορετικό λογισμικό... 


Οι κανόνες που ξέραμε κατέρρευσαν.  Το έδειξε ο άνθρωπος αυτός με τη στάση του στη ζωή.   Το αποδεικνύουν τα πάντα γύρω μας. Ότι ξέραμε παραδοσιακά, τέλειωσε. Ο θάνατος δεν προβλέπεται, ούτε καν η ζωή.  Όλα πια γύρω μας είναι αλλιώς.  Είναι τυχαίο που η μεγαλύτερη εταιρεία ταξί στον κόσμο (Uber) δεν διαθέτει αυτοκίνητα; Είναι τυχαίο που ο μεγαλύτερος ξενοδόχος (AirBnB) δεν διαθέτει σπίτια;  Είναι τυχαίο που τα ρομπότ έχουν πλέον τα ίδια, ή ίσως και πιο εύστροφα, μυαλά από τον άνθρωπο; Είναι τυχαίο που μπορείς πλέον να αναζητήσεις προϊόντα, συμβουλές για την ψυχολογική σου κατάσταση, ή και για το νομικό σου πρόβλημα, να κάνεις ιατρικές διαγνώσεις και δεν ξέρω τί άλλο, από την πολυθρόνα σου;

Ο Hawking το είχε πει με τον απλούστερο τρόπο: "Έχω παρατηρήσει ότι ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά - δεξιά, πριν περάσουν τον δρόμο"...

Κοίτα τα άστρα και μην κοιτάς τα πόδια σου , είχε πει ο Stephen Hawking που τελικά μας έδειξε και απέδειξε ότι "η αιωνιότητα είναι πολύς καιρός  -ειδικά προς το τέλος της"...   Κόντρα στις μαύρες τρύπες του νού, θα σε θυμόμαστε, κι εσένα και όσα θαυμαστά είπες για τον ουρανό, για να προχωράμε μπροστά!


Λόγω ημέρας, ας το δούμε και με τα μαθηματικά.  Με απλό τρόπο η τιμή της Σταθεράς είναι Π=3,14. ( Όπως είναι γνωστό στο εξωτερικό γράφουν πρώτα το μήνα και μετά την ημέρα).  Η μέρα αυτή γιορτάζεται με διάφορους τρόπους στην πανεπιστημιακή κοινότητα, και συγκεκριμένα ακριβώς  ώρα  1.59, καθώς τα 1,5 και 9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια μορφή της είναι Π=3,14159.

Τι είναι το Π? Είναι η μαθηματική σταθερά, δηλαδή ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο Λόγος του Μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη Διάμετρό του.  Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα "Π" της λέξης "περιφέρεια" κι έχει καθιερωθεί διεθνώς , ενώ στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται ως Pi, όταν δεν υπάρχουν ελληνικοί χαρακτήρες.  

Με λίγα λόγια και σύμφωνα με τον Ευκλείδη, το "Π" που προέρχεται από το πρώτο γράμμα της λέξης "Περιφέρεια" μας βοηθά να βρούμε τη Διάμετρο του κύκλου.

Η σημερινή ημερομηνία εμφανίζεται στο αμερικανικό ημερολόγιο ως 3/14 ή 3-14, τα οποία αντιστοιχούν στα δύο πρώτα ψηφία του αριθμού "π". Και αν θέλει κανείς να είναι ακόμα πιο ακριβής τότε στις 1:59 και 26 δευτερόλεπτα θα γιορτάζει το "π" παράγοντας τα επτά πρώτα ψηφία του, ήτοι τον αριθμό 3,1415926.
"Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι"
Για την απομνημόνευση των πρώτων λίγων δεκαδικών ψηφίων του αριθμού Π έχουν επινοηθεί διάφοροι μνημονικοί κανόνες.  Ανάμεσά τους και η παραπάνω φράση, με την οποία μπορεί να θυμάται κανείς τα πρώτα 23 δεκαδικά ψηφία του "Π" 
Τα πρώτα 50 δεκαδικά ψηφία του π είναι:
3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510


Δεν υπάρχουν σχόλια: