Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Γιατί Αυγά;

Σε προϊστορικούς τάφους στη Ρωσία και τη Σουηδία έχουν βρεθεί πήλινα αυγά που είχαν τοποθετηθεί εκεί σαν εμβλήματα αθανασίας. Στη γλώσσα των αιγυπτιακών ιερογλυφικών το σήμα που παριστάνει το αυτό συμβολίζει τη δυνατότητα, το σπόρο της γενεάς, το μυστήριο της ζωής.
Η αλχημεία στην πορεία των χρόνων, συνέχισε να διατηρεί αυτή την έννοια, επεξηγώντας πως πρόκειται για το φορεέα που περιέχει την ύλη και τη σκέψη. Ετσι, απο το αυγό περνάμε στο Αυγό του Κόσμου, σύμβολο κοσμικό που συναντάται στις περισσότερες πολιτιστικές παραδόσεις απο την Ινδία μέχρι τις Δρυίδες των Κελτών. Ο θόλος του απείρου έγινε γνωστός μ’ αυτό το όνομα, γι αυτό το αυγό αποτελείτο απο εφτά απανωτά στρώματα (τους εφτά ουρανούς, ή σφαίρες των Αρχαίων Ελλήνων).
Οι Κινέζοι πίστευαν πως ο πρώτος άνθρωπος γεννήθηκε απο ένα αυγό που ο Tieu έριξε απο τον ουρανό κι έπλεε πάνω στα αρχέγονα νερά. Το πασχαλινό αυγό είναι σύμβολο της αθανασίας που εκφράζει το πνεύμα αυτών των δοξασιών. Το χρυσό αυγό, απο το οποίο βγαίνει ο Βράχμα, ισοδυναμεί με τον πυθαγόρειο κύκλο με το σημάδι, ή την τρύπα στο κέντρο.
Ο αιγυπτιακός νατουραλισμός, η φυσική περιέργεια των Αιγυπτίων για τα φαινόμενα της ζωής, πρέπει να κεντρίστηκαν απο τη μυστική εξέλιξη του ζώου μέσα στα τοιχώματα του αυγού. Απο εκεί, κατ’ αναλογία, προέρχεται η ιδέα πως το κρυφό μπορεί να υπάρχει και να είναι ενεργοποιημένο μέχρι να... ανακαλυφθεί και να έρθει στο φως!

Οποιο κι αν είναι το Μέσο, όπως κι αν το διερμηνεύσει ο μύθος του κάθε λαού και τόπου, στο Μήνυμα υπάρχει το αναστάσιμο φως! Υπάρχει η ελπίδα για καλύτερες στιγμές. Ας μας συντροφεύει όλους. Χρόνια Πολλά.

6 σχόλια:

Justine's Blog είπε...

Χριστός Ανέστη καλή μου,
Εδώ έπεσε αυγοπόλεμος, μπάμ ηκούσθη στον αέρα και τα αυγά συντριβόντουσαν με ταχύτητα φωτός. Δεν έμεινε τίποτε όρθιο.
Και του χρόνου με τα παιδάκια και τα πολύχρωμα αυγουλάκια.
Να σε χαιρόμαστε όλοι παραμυθού μου, ναί

paramythou είπε...

Χαίρομαι πολύ που ο αυγοπόλεμος καλά κρατεί στα καναδικά εδάφη! Και του χρόνου με υγεία!

Ανώνυμος είπε...

Τόσο μακριά πάει η ιστορία με τα αυγά; Τόόόσο πίσω;
Πού τα ξέρεις τόσα παραμύθια κυρα παραμυθού;

librarian είπε...

Καλησπέρα! Τι όμορφο όνομα που έδωσες στο μπλογκ πως να μην περάσω να αφήσω ένα χαμόγελο;
:)

paramythou είπε...

Σε ευχαριστώ librarian για την επίσκεψη και το χαμόγελο. Είναι τόσο ακριβό το τελευταίο στις μέρες μας!
Να περνάς να σε φιλεύουμε ιστορίες.
η παραμυθού

paramythou είπε...

Αγαπητέ φίλε που αγαπάς την ανωνυμία, ναι. Οχι μόνο η ιστορία με τα αυγά, αλλά και πολλές άλλες συρμένες στην καθημερινότητά μας, έχουν τις ρίζες τους βαθειά. Τόσο βαθειά που μόνο ένα παραμύθι, ένας μύθος, μπορεί να τις διατηρησει ζωντανές. Μην φοβάσαι τις ιστορίες. Ολοι μας τις έχουμε μέσα μας, αρκεί μια αφορμή για να τις τραβήξουμε έξω.