Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

νέου τύπου οι πριγκίπισες...


Η εποχή Ομπάμα ανέτρεψε πολλούς μύθους. Θα τολμούσε για παράδειγμα η Disney, στη διάρκεια της Προεδρίας Μπους να κάνει την ανατροπή; Οχι. Τώρα όμως το έκανε. Η νέα πριγκίπισσα που λανσαρίστηκε απο τη Disney είναι μαύρη. Δεν μοιάζει οξύμωρο; Την ίδια στιγμή στην πάλαι ποτέ κοιτίδα του πολιτισμού, την Ελλάδα, καίμε το κοράνι κι εξαπολύουμε κυνήγι εναντίον κατακαημένων πακιστανών που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Πώς άλλαξαν οι καιροί!

Πόσο μάλλον, αν σκεφθεί κανείς οτι η εν λόγω εταιρεία είχε κατηγορηθεί παλιότερα για τις ρατσιστικές επιλογές της και την προτεσταντικού χαρακτήρα ηθικολογία της!
Η ιστορία στην οποία θα πρωταγωνιστήσει η μαύρη πριγκίπισα διαδραματίζεται στον πολύπαθο αμερικανικό Νότο, στην Λουιζιάνα, με την μικρούλα Τιάνα (πτωχή πλην τίμια νεαρή καμαριέρα) να ζει την καθημερινότητά της κάνοντας βαριές δουλειές υπο τους ήχους, φυσικά, τζαζ (ωραιότατης) μουσικής. Καταφθάνει ένας πρίγκιπας απο μια μακρινή άγνωστη χώρα και συναντιέται με έναν μάγο (προφανώς τέτοιοι υπήρχαν πολλοί εκεί κάπου στην δεκαετία του 20). Απο έναν λάθος μαγικό χειρισμό ο πρίγκιπας γίνεται βάτραχος!!! Και φυσικά ένα φιλί μόνον μπορεί να λύσει τα μάγια.

Ανατροπή δεύτερη (μετά το χρώμα της Τιάνα): Η Τιάνα δίνει το φιλί στον βάτραχο, αλλά αντί να γίνει αυτός πρίγκιπας, γίνεται εκείνη βατραχούλα...... Η πλοκή που ακολουθεί ίσως ξεμπερδεύει τα πράγματα αλλά σίγουρα οι ιθύνοντες βρέθηκαν μπροστά σε πολλά διλήμματα με τη νέα πριγκίπισα.


Μέχρι και δουλειά ίσως αναγκαστούν να της αλλάξουν, επειδή την εποχή εκείνη μία μαύρη καμαριέρα, μόνο σκλάβα θα μπορούσε να είναι. Φημολογείται μάλιστα οτι στην πρώτη εκδοχή του παραμυθιού, της είχαν δώσει το όνομα Μάντι, αλλά η αλλαγή κρίθηκε επιβεβλημένη, αφού το γυναικείο αυτό όνομα στη Νέα Ορλεάνη ήταν συνδεδεμένο με τη δουλεία.

Πάντως όπως στα περισσότερα παραμύθια, υπάρχει happy end. Εκείνος μεταμορφώνεται σε σούπερ πρίγκιπα και μάλιστα (ανατροπή τρίτη:) λευκό, περίπου σαν την Χιονάτη, (εκείνη που ήταν λευκή σαν το χιόνι, ναι!) την πρώτη απο τις πριγκίπισσες που λανσάρισε η εταιρεία πριν πολλά-πολλά χρόνια!


Τί είπατε; οτι η πλειονότητα των αμερικανών σε λίγα χρόνια θα είναι έγχρωμοι; Λέτε να μην το σκέφθηκαν αυτό εκεί στην Disney; Το έχω ξαναπεί. Στα παραμύθια, βρίσκεις κλεισμένες τις μεγαλύτερες αλήθειες...

4 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

πάντως στην φωτό σάμπως του φέρνει κάπως..

τα "παραμύθια" είναι πηγή αλήθειας..

χαιρετώ σας..

Κατερίνα Μαλακατέ είπε...

τα "παραμύθια" και δη τα χρυσοπληρωμένα είναι πηγή αλήθειας. Κι εγώ σα μικρό κοριτσάκι θα δω κι αυτη την ιστορία. Η Disney με όλα τα κουσούρια της ήταν πάντα η αδυναμία μου.

paramythou είπε...

Ναί καλέ μου Ευρύνοε, τα παραμύθια είναι πηγή αλήθειας και πίνουμε απο αυτήν για να ξεδιψάσουμε, να ανανεωθούμε, να δροσίσουμε την ψυχή μας...
....
Μωρέ καλά λες, πως του ’’φέρνει’’. Εχεις πετύχει κανέναν που του μοιάζει στις περιπλανήσεις σου;

paramythou είπε...

Γειά σου Κατερίνα! Πηγή αλήθειας είναι και τα πενιχρά, και τα χρυσοπληρωμένα παραμύθια. Η αλήθεια μπορεί να κρυφτεί παντού. Εσύ που διαβάζεις πολύ, το ξέρεις καλά, ε; Η αλήθεια δεν κάνει διακρίσεις και είναι για όλους.
Οσο για γις αδυναμίες μας, δεν πειράζει, ας τις ομολογούμε.