Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Θεατρική βόλτα στο Γκάζι

Την είδα την ''Βασίλισσα της Ομορφιάς'' της Νικαίτης Κοντούρη. Στον όμορφο χώρο του Θεάτρου ''Χυτήριο'', στο Γκάζι.

Με χαρακτηριστικά την ακραία γραφή, την εντυπωσιακή ρυθμολογία, το έντονο σασπένς και το διαβρωτικό χιούμορ η παράσταση που βασίζεται στο κείμενο του Μάρτιν Μακ Ντόνα, (τυπικός εκπρόσωπος της ιρλανδικής σχολής) περιγράφει την κοινή ζωή δύο μοναχικών γυναικών σε μια επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας. Η Μητέρα και η Κόρη. Η κόρη να υπηρετεί την ανήμπορη μάνα και η μάνα να απαιτεί συνεχώς να τη φροντίζουν και να την κανακεύουν.

Οταν η μίζερη καθημερινότητά τους ανατρέπεται από την «εισβολή» ενός παλιού φλερτ της κόρης, αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση. «Η βασίλισσα της ομορφιάς», παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.

Το έργο -φαινομενικά ευανάγνωστο και αναγνωρίσιμο- απαιτεί μεγάλες ψυχικές και σωματικές αντοχές. Οι δύο γυναίκες (η Ναταλία Τσαλίκη στον ρόλο της κόρης και η Ερση Μαλικένζου ως μάνα) αλληλοσπαράσσονται με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Και οι δύο άντρες (Γιώργος Δάμπασης και Κωνσταντίνος Γαβαλάς), αμήχανοι μπροστά στη σύγκρουση των δύο γυναικών, προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις αρνητικές δυνάμεις που εκλύονται μέσα σε μια ατμόσφαιρα συνεχών αντιπαραθέσεων.


Το τι διαμείβεται μεταξύ των χαρακτήρων και το πώς εκτρέπεται αυτή η ιστορία από μαύρη κωμωδία σε οικογενειακή τραγωδία παρακολουθεί ο θεατής επί σκηνής, σε μια παράσταση που ακολουθεί τους εσωτερικούς ρυθμούς του κειμένου, με τους πρωταγωνιστές να πετυχαίνουν δυνατές ερμηνείες.

Αξιόλογη η παράσταση όπως και η Νικαίτη Κοντούρη. Για τους μυημένους παντως.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το είδα και ψυχοπλακώθηκα ρε Μαιρούλα. Οντως για τους μυημένους.

paramythou είπε...

Μη χαλιέσαι και πάρτο αλλιώς.
Ο,τι σε πειράζει να το αποφεύγεις!