Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

αληθινό παραμύθι σκεπασμένο με χώμα


Για άλλη μια φορά παρακολουθούμε από τον καναπέ μας μια τρομερή συμφορά. Μια ολοκληρωτική καταστροφή με εικόνες που δεν μπορείς να αντέξεις. Και πιο δυσβάσταχτες νομίζω είναι οι αλήθειες που κρύβονται πίσω από τις δακρύβρεχτες και φιλάνθρωπες λέξεις.

Ο Εγκέλαδος με ένα νεύμα του καταράστηκε τη γωνιά εκείνη του δυτικού ημισφαιρίου. Είναι η Αϊτή των 480.000 δούλων που κερδίζουν την ανεξαρτησία τους από τους Γάλλους το 1804, (έγινε η πρώτη ανεξάρτητη Δημοκρατία Αφροαμερικάνων και το μόνο κράτος που γεννήθηκε μετά από επιτυχημένη επανάσταση των δούλων) από τότε ζουν με τα βουντού να τους θυμίζουν την καταγωγή τους. Εκείνος ο τόπος των εξωτικών καρτ ποστάλ και των χολιγουντιανών διακοπών, δεν υπάρχει πια.


Κι ενώ κάποτε το λαμπερό Χόλυγουντ βιντεοσκοπούσε εξωτικές σκηνές ντυμένες με τοπική μουσική εξωραΐζοντας την αμερικανική κατοχή του στρατηγικού αυτού σημείου της γης, οι αϊτινοί πεινούσαν.

Ανθρώπινα ράκη με κομμένα σώματα και λαβωμένες ψυχές και παιδιά χωρίς γονείς, κυκλοφορούν τώρα στους δρόμους, τρώγοντας το χώμα της ίδιας της γης. Της γης αυτής, που για τους ‘’μεγάλους’’ είχε λέει σημασία ‘’Στρατηγική’’. Ας γελάσω! Λέτε να έχει άλλη γεύση το χώμα της ‘’στρατηγικής’’ γης;

Επειδή τα παραμύθια με τους συμβολισμούς τους τα έχουν πει όλα, θα επιμείνω ότι το χώμα έχει ίδια γεύση στο Μπενίν της Αφρικής και στην Αϊτή της στρατηγικής σημασίας. Αυτό το νησάκι με το τροπικό κλίμα απέναντι στην Κούβα, που βρέθηκε, είναι η αλήθεια, στο μέσον της διαδρομής των πλοίων που κάνουν δρομολόγια από τη Νέα Υόρκη ως τη Διώρυγα του Παναμά το έστυψαν σαν λεμονόκουπα αυτοί που βρήκαν εύκολη δουλειά το να διαφθείρουν φτωχούς κι αδύναμους ανθρώπους. Δικτατορίσκοι κάθε είδους ανακάλυψαν εκεί ένα ανήμπορο σώμα δέκα εκατομμυρίων ψυχών…..

Έτσι ήλθε και ο Εγκέλαδος και τα αποτέλειωσε όλα. Πριν χτυπήσει αλύπητα με τα εφτά ρίχτερ του, αυτό το νησί κρατούσε τα σκήπτρα της παιδικής θνησιμότητας στη Δύση και το AIDS θέριζε μεγάλους και μικρούς. Τα βουντού δεν κατάφεραν να απωθήσουν τα χειρότερα. Οι φωτισμένες διακυβερνήσεις της Δύσης μπορούν τώρα να δείξουν την ‘’θλίψη’’ τους με τη ‘’φιλάνθρωπη ‘’ στάση τους……

Άραγε οι πρώην κατέχοντες αυτό το φτωχό, ανήμπορο και κατεστραμμένο μέρος του κόσμου (ΗΠΑ, Γαλλία, Μ.Βρετανία, Καναδάς) θα στείλουν τις πολυεθνικές τους που κάποτε άρμεγαν τα κακαόδενδρα, τα ορυχεία χρυσού, αλλά και τις δυνάμεις αυτού του λαού, να ξαναφτιάξουν τη χώρα; Μπά! Μου είπε κάποιος, αυτοί οι άνθρωποι δεν χρησιμεύουν πια σε κανέναν….
...........................Το βρήκα συγκλονιστικό….

12 σχόλια:

IonnKorr είπε...

Δυστυχώς αυτή η τραγωδία ξεπερνά την ανθρώπινη φαντασία.

Δεν είναι μόνον ο σεισμός. Είναι και τα επακόλουθά του.

Και μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας θα αρχίασει η "μεγάλη νύχτα" τους.

Τι να πει κανείς....

Ανώνυμος είπε...

Οι άνθρωποι ίσως κάνουν κάτι... οι εταιρείες τίποτα...

paramythou είπε...

Aυτά τα επακόλουθα είναι τα πιο τραγικά αγαπητέ IonnKorr. Κάποτε δεν ήθελα να το πιστέψω αυτό το ''όπου φτωχός κι η μοίρα του''

paramythou είπε...

Αγαπητέ μου Οδοιπόρε...
στους ανθρώπους βασιζόμαστε .....
Την καλησπέρα μου

IonnKorr είπε...

Μαίρη

Αυτή η φωτογραφία του παιδιού που έχεις βάλει συγκλονίζει.

Υ.Γ. Μου γεννήθηκε η απορία για την φωτογραφία σου (στόγραψα και στο δικό μου blog). Είναι πραγματική? Όπως και νάχει, έχει ωραίο, εγκάρδιο, χαμόγελο. Πολύ μ'αρέσει.

IonnKorr είπε...

Προς τον δάσκαλο

Με το συμπάθειο φίλε, εμφανίζεσαι παντού όχι για να μιλήσεις αλλά για να κάνεις διαφήμιση στο blog σου λες και είναι πρωτοεμφανιζόμενη εφημερίδα.

Λυπάμαι που σου το λέω, αλλά όσα γράφεις προσβάλλουν την νοημοσύνη του οποιουδήποτε blogger.

με σκοπό να δόση! βήμα σε όλους τους Έλληνες

Γιατί τα υπάρχοντα blogs που δίνουν βήμα στους Βούλγαρους?

Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα

Γιατί στα υπάρχοντα γίνεται κάτι άλλο?

Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες

Γιατί στα άλλα λογοκρίνονται ?

Συγνώμη, βρε Μαίρη μου, αλλά μου τη δίνουν αυτοί οι "σωτήρες", "διακομιστές της ελευθερίας", αυτοί οι "κομίζοντες γλαύκα εις Αθήνας"

Υ.Γ. Χώρια η ανορθογραφία που βγάζει μάτι.

Roadartist είπε...

Όντως είναι συγκλονιστικό..
Υπάρχουν άνθρωποι κατηγοριών.. τι να πω; Δεν υπάρχουν λόγια.. είμαι τόσο "μικροί", τόσο εφήμεροι.. για αυτό χρειάζεται πλήρης επαναπροσδιορισμός στις ζωές μας.. Μαίρη μπράβο σου για την αναφορά.. και γενικώς μπράβο για τις ευαισθητοποιήμενες αναρτήσεις και σκέψεις..

paramythou είπε...

φίλε IonnKorr,
Αυτήν ακριβώς την απάντηση
θα ήθελα να δώσω κι εγώ στον
daskalo, αλλά λόγω του οτι
έλειψα χθες απο την μπλογκοπεριοχή το άφησα για να το κάνω σήμερα. Μετά χαράς μου βλέπω οτι το έκανες εσύ!

Προσυπογράφω όσα λες
γιατί συνάντησα τον daskalo και σε άλλα γειτονικά μπλογκς και πουθενά, μα πουθενά δεν εκφέρει μια γνωμη για το θέμα που απασχολεί τον καθένα. Το μόνο που κάνει είναι διαφήμιση του εαυτού του.

Αγαπητέ daskale εάν νομίζεις οτι πέτυχες το σκοπό σου , οΚ. Δεν συμφωνούμε μάλλον....

paramythou είπε...

Γεια σου Αρτιστάκι του Δρόμου

Ναι υπάρχουν άνθρωποι κατηγοριών, αυτό ακριβώς προσπαθώ να δείξω.

Γιατί όμως;
Αραγε ποιος όρισε τις περίφημες ''κατηγορίες'';

Για ανθρώπους μιλάμε....
Κατά τα άλλα, κάνουμε τεχνολογικά άλματα και επιστημονικές ανακαλύψεις!

Και δακτυλοδείχνουμε κάποιον που ξέφυγε απο τη μοίρα του στη Σενεγάλη, το Μπενίν, ή την Αϊτή, κι έφθασε να γίνει μεγάλος και τρανός στο χώρο του, την τέχνη, τη μουσική, οπουδήποτε. Οι υπόλοιποι;
Ωραίο άλλοθι ανακαλύψαμε...

λοφανθρωπος είπε...

...αραγε ποτε θαρθει η ωρα που αυτοι οι ανθρωποι θα παρουν την κατασταση στα χερια τους και θα εκδικηθουν ολους αυτους που τους οδηγησαν σε αυτη την κατασταση...ποτε αυτοι θα ονομαστουν οργανα του θεου εκδικητη μια και οι αλλοι θεωρουνται οργανα του θεου αγαπης...

Ανώνυμος είπε...

Filenada, ematha oti oi geitoniki Venezouela diagrafei ta xrei pou tis eixe i Haiti!
Afto malista! einai sygekrimeni praxi. Oxi filanthropia, alla politiki praxi!
Giati den to kanoun kai oi friends afroamericans?

paramythou είπε...

Λοφάνθρωπε η εκδίκηση δεν ταιριάζει ούτε σε αυτούς, ούτε στους άλλους.

Ανωνυμε φίλε, την περιμένουμε την εξαγγελία για παραγραφή του χρέους ....