Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

''Αγανακτήστε''

Τα παραμύθια της Χαλιμάς, είναι πενιχρά μπροστά σε αυτά που ακούμε σήμερα. Τα σκοτεινά και καταθλιπτικά, που τελικά μπορεί και να καταφέρουν να μας κοιμήσουν, να μας βάλουν σε μονοπάτι μονόδρομο που δεν έχει επιστροφή. Η Σεχραζάτ χρησιμοποίησε κάποτε το παραμύθι για να αντισταθεί. Το έκανε εργαλείο στα χέρια της. Εμείς για την ώρα, μόνο ακούμε.

Ξυπνήσαμε λοιπόν ένα πρωί, πριν καιρό, και μας είπαν ''πτωχεύσατε''. Απο τότε δεχόμαστε το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Σφαλιάρες, χαστούκια, μέχρι και ακρωτηριασμούς αναγκαζόμαστε να υποστούμε. Μας είπαν ''κλέφτες'', ''ψεύτες'', ''λαμόγια'', ''απατεώνες της Ευρώπης'', μας ξεφτίλισαν την Αφροδίτη μας, εκείνη της Μήλου, μας άδειασαν τις τσέπες, μέχρι και τα νησιά μας, τη θάλασσά μας, το έδαφος κι ότι βρίσκεται κάτω απο τα πόδια μας, και τα σπίτια μας θέλουν να παραδώσουμε για λίγα ευρώ.

Βέβαια βρήκαν βοήθεια, στήριξη, και δεκανίκι γερό, εκείνους που εμείς εμπιστευθήκαμε για να οδηγήσουν τη χώρα. Μερικοί μάλιστα πρωτοστατούν σε αυτόν τον ιδιότυπο τζιχάντ, και χύνοντας στις κάμερες κροκοδείλια δάκρυα για να συμπαρασταθούν στο δράμα του δοκιμαζόμενου πολίτη, ταυτόχρονα κατάφεραν να γίνουν πρωτοπαλίκαρα με τις προτάσεις και τις πολιτικές τους για τον ''εξαγνισμό της χώρας'' σα να δίνουν εξετάσεις στον ύψιστο για να μπουν στον Παράδεισο.
Μάταια ψάχνει κανείς μια σπίθα. Κάπου την είδε περαστική το μάτι μου σε μια γαλλική εφημερίδα. Το βιβλίο ενός 93χρονου με τίτλο ''Indignez - vous'' (''Αγανακτήστε'') κάτι μου είπε. Το έψαξα. Το βρήκα. Δεν είναι πάνω απο 40 σελίδες. Σαν μια προκήρυξη ιδεών. Το έγραψε κάποιος που έζησε και είδε πολλά. Ο Στεφάν Εσέλ, ένας γλυκός παππούς σήμερα, υπήρξε πράκτορας στις μυστικές υπηρεσίες και αντιστασιακός την εποχή του Ναζισμού. Το έχει μέσα του, λοιπόν, και ήταν θέμα χρόνου να το βγάλει, αφότου επέζησε απο το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπουχενβαλντ, όπου κάποτε τον έστειλαν. Τώρα μας θυμίζει οτι ''κινητήριος δύναμη της αντίστασης είναι η αγανάκτηση''.

Ζητεί απο όλους να εξεγερθούν και να υπερασπιστούν δυναμικά τις ''κοινωνικές αξίες της σύγχρονης δημοκρατίας''. Να απορρίψουν την ''εγωιστική'' δύναμη του χρήματος. Να πουν ''οχι'' στην παντοδυναμία των αγορών. Να αγανακτήσουν, για να αλλάξει επιτέλους η κοινωνία.
Αυτό το μικρό προσκλητήριο που γράφτηκε για να καλέσει την κοινωνία σε μια ειρηνική εξέγερση, ξεσήκωσε τους γάλλους. Εμάς δεν θα μας σηκώσει απο τον καναπέ;

Η Γκεστάπο που τον είχε στείλει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1944, δεν εγνώριζε οτι ο Εσέλ, θα γινόταν αργότερα ένας απο τους κύριους συντάκτες της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωματων του Ανθρώπου του ΟΗΕ. Αλλά και τώρα, κανείς δεν θα περίμενε να ακούσει τέτοια λόγια ''ανυπάκουα και καθόλου φρόνιμα''απο έναν παππούλη που έδειχνε να έχει αποσυρθεί.

''Η νομιμότητα των αξιών είναι πολύ πιο σημαντική απο τους νόμους του κράτους. Οφείλουμε να σεβόμαστε τη Δημοκρατία, αλλά όταν κάτι είναι νόμιμο χωρίς νομιμότητα, πρέπει να διαμαρτυρόμαστε, να αντιστεκόμαστε και να δείχνουμε ανυπακοή''. Σαν νερό δροσερό, τα λόγια του στον διψασμένο έλληνα. Τον ξεπλένει, του αφαιρεί τις ενοχές και μπορεί να τον ξεσηκώσει. Ισως.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευαγγέλιο το έκαναν οι γάλλοι κυρα Παραμυθού. Απο έκεί να δεις και να κρίνεις. Εμείς εδώ είμαστε αλλού.
Πάντως πρέπει να βρουμε λόγους για να εξοργιστούμε. Οταν αγανακτείς με κάτι, γίνεσαι αγωνιστής, μαχητικός, αποφασιστικός. Διεκδικείς και οδηγείς αντί να σε οδηγούν εκεί που θέλουν.....
Χρίστος

paramythou είπε...

''Οταν αγανακτείς με κάτι, γίνεσαι αγωνιστής''...
το κρατάω και μου αρέσει
ευχαριστώ χρίστο

Ανώνυμος είπε...

Εγω βλέπω οτι σε άλλες χώρες καποιοι μπαίνουν φυλακή. Εδώ ο ένας σκεπάζει τον άλλον.
Οι ξεφτιλισμένοι. Δες
http://www.i-reportergr.com/2011/02/blog-post_5081.html

Ιουστίνη Φραγκούλη είπε...

αγαπημένη μου,
Τί οξυδερκές πολιτικό πνεύμα! Υποκλίνομαι κυρία μου!!!

paramythou είπε...

Ιουστίνη,
και η πολιτική βρίσκεται κι αυτή στα παραμύθια.
Ολα τα βρίσκεις μέσα σε αυτά.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Να χαμογελάς, ταξιδιάρα μου
Μ