Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Απο το Α, της Ανυπακοής

Μου άρεσε ο τίτλος : "H Επιστροφή στις άγριες Λέξεις" του Τιερί Μπαινστινγκέλ. Τελικά, ανακάλυψα μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι η ιστορία του καθενός απο εμάς, στην Ελλάδα του σήμερα.


Ο Ερίκ που σπούδασε κάποτε Ηλεκτρολόγος βγάζει το ψωμί του ως επισκευαστής ηλεκτρονικών συσκευών μιας εταιρείας που για να κάνει τη δουλειά της χωρίς πολλά πολλά έξοδα, προσφέρει τις υπηρεσίες της τηλεφωνικώς. Πρέπει λοιπόν ο Ερίκ να "απαγγέλει" πιστά το κείμενό του σαν παπαγάλος, μήπως και καταφέρει και πείσει τον πελάτη να ξοδέψει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Ενα πρωί όμως ο νούς του αποφάσισε να μην υπακούσει. Επικοινωνεί με τους πελάτες αλλά δεν τους παραμυθιάζει. Τους βοηθά πραγματικά. Αν χρειασθεί μάλιστα πηγαίνει και σπίτι τους για να επισκευάσει τις χαλασμένες τους συσκευές. Θέμα ήθους σε μια ανήθικη εποχή. Ο Ερίκ έγινε ένας "άγγελος" για τους γάλλους πολίτες, πρώην πελάτες της εταιρείας τηλεφωνικών υπηρεσιών....

Η ανυπακοή δεν είναι φαινόμενο του σήμερα. Ηταν και του χθες. Ο Χενρι Ντέιβιντ Θορό, το 19 ο αιώνα, δεν άντεχε στη σκέψη οτι οι φόροι που κατέβαλε στο κράτος πήγαιναν για τη χρηματοδότηση του πολέμου των ΗΠΑ με το Μεξικό. Ετσι έγραψε το περί ''Πολιτικής Ανυπακοής'', πολυμεταφρασμένο στην Ελλάδα (υποθέτω και πολυδιαβασμένο λοιπόν)

Ηταν περίπου τότε, που η γαλλίδα σουφραζέτα Ubertine Aucklaire αρνήθηκε να πληρώνει φόρους, διαμαρτυρόμενη γιατί οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

Σε άλλο μερος, στην Ορλεάνη πρόσφατα, η Μπαμπέτ που εργαζόταν ως ταμίας σε σούπερ μάρκετ, έβλεπε συχνά γυναίκες να δυσκολεύονται να συμπληρώσουν τα ποσά για να αγοράσουν τρόφιμα για τα παιδιά τους και ηλικιωμένους που μετρούσαν και το τελευταίο σεντ για να πάρουν ένα γιαούρτι. Τελικά επαναστάτησε το μέσα της. Η ταμειακή της μηχανή δεν τα περνάει όλα. Η Μπαμπέτ δεν ''χτυπάει'' στη μηχανή της προϊόντα πρώτης ανάγκης που έχουν ανάγκη να αγοράσουν άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν γι αυτά. Η τύχη της βέβαια είναι προδιαγεγραμένη. Απολύεται αμέσως μόλις την αντιλαμβάνεται το αφεντικό.

Η ανυπακοή δεν είναι μία αυτονόητη πράξη. Το κατάλαβε και η Κοκκινοσκουφίτσα που παραβαίνοντας τις εντολές της μαμάς, άλλαξε δρομολόγιο στο δάσος. Το κατάλαβαν και οι αμερικανοί όταν αμφισβητήθηκε η επιλογή του πολέμου στο Βιετνάμ, απο νεαρούς οι οποίοι αρνήθηκαν να καταταγούν. Η Κοκκινοσκουφίτσα τιμωρήθηκε καθώς μπλέχτηκε σε περιπέτεια με τον κακό λύκο. Οι δε Αμερικανοί κατήργησαν τη στρατιωτική θητεία και ο στρατός έγινε επαγγελματικός, ώστε να κάνουν πολέμους χωρίς έμπόδια απο νεαρούς αμφισβητίες...


Τελικά οι πράξεις ανυπακοής του πολίτη, πρέπει να βάλουν το κράτος και τις κυβερνήσεις να σκεφθούν.

Tί είναι ανυπακοή; Είναι η άρνηση ενός, ή περισσότερων ατόμων, απέναντι στην τήρηση ορισμένων νόμων και εντολών. Και σύμφωνα με τον Χάουαρντ Ζιν, είναι μορφή πολιτικής δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: