Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Παιδιά και Διαδίκτυο

Στο παραμύθι με το Μάγο του Οζ, η μικρούλα γίνεται μαζί με το σπίτι της θύμα ενός τρομερού τυφώνα. Την παίρνει, κυριολεκτικά και τη σηκώνει! Την μεταφέρει αλλού όπου... η ιστορία συνεχίζεται. Η δύναμη του τυφώνα είναι τέτοια, που στην κυριολεξία την μεταφέρει σε άλλο κόσμο.
Σήμερα αυτό το κάνει το Ιντερνετ. Φυσικά δεν είναι αυτό που φταίει για όλα τα στραβά και τα ανάποδα που τυχόν ακολουθούν. Απλώς καλό είναι να γνωρίζουμε τους κινδύνους. Οπως αποδεικνύουν οι ειδικοί, τα παιδιά διψάνε για επικοινωνία και... ψυχαγωγία.

Πάντως σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 12 - 15 ετών που είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 ανέρχεται στο ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό του 84,9%, ενώ στο 86,5% ανέρχεται το ποσοστό των παιδιών που χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η πλειονότητα των παιδιών που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ή το Διαδίκτυο, έκανε χρήση από το χώρο εκπαίδευσης και από την κατοικία. Αν και πρόκειται για παιδιά μικρής ηλικίας, τα ποσοστά πρόσβασης από άλλους χώρους, δηλαδή Ιnternet cafe, δημόσιες βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς / αθλητικούς ομίλους κ.λπ., είναι υψηλά και ανέρχονται στο 23,5% για χρήση Η/Υ και στο 28,3% για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Σημειώνεται ότι τα Ιnternet cafe αποτελούν το 97,3% των ’’άλλων’’ χώρων. Όσον αφορά στο φύλο των παιδιών που επισκέπτονται τα internet cafe, το 68,3% είναι αγόρια και μόνο το 31,7% κορίτσια.

Η έρευνα έχει και μια πρωτοτυπία: Συλλέγει για πρώτη φορά αναλυτικές πληροφορίες όχι μόνον για τις συνήθεις χρήσεις του Διαδικτύου, αλλά και για προηγμένες υπηρεσίες δηλαδή για τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται στους τομείς της επικοινωνίας και της ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 29,3% των παιδιών χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για επικοινωνία με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο (MSN).

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 58,8% των παιδιών που κάνουν χρήση του Διαδικτύου δεν χρησιμοποιεί καμία από τις προηγμένες υπηρεσίες που σχετίζονται με επικοινωνία.
Στην πλειονότητά τους (48,7%) τα παιδιά χρησιμοποιούν για ψυχαγωγία το «κατέβασμα» ή την ακρόαση μουσικής. Το 36,5% των παιδιών που κάνουν χρήση του Διαδικτύου δε χρησιμοποιεί καμία από τις προηγμένες υπηρεσίες που σχετίζονται με ψυχαγωγία.

Ισως αξίζει να σημειώσουμε, οτι γεωγραφικά η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και στις τέσσερις μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας μας, δηλαδή Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, Αττική και Νησιά Αιγαίου και Κρήτη είναι σχεδόν ’’καθολική’’. Ακούω πάντως και κάποιους που δαιμονοποιούν το Διαδίκτυο και την πρόσβαση των παιδιών σε αυτό. Οι άλλοι θεωρούν οτι όταν διασχίζουν έναν απο τους ελληνικούς δρόμους, τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο. Ας ρίξουν μία ματιά στην προηγούμενη ανάρτηση του paramythotopos, γιατί νομίζω οτι ο Λύκος είναι επικίνδυνος. Το θέμα είναι πού βρίσκεται....



5 σχόλια:

Justine's Blog είπε...

Αγαπημένη μου Μαίρη,
Ο λύκος μπορεί να έχει περάσει και στα ηλεκτρονικά δάση. Είναι βέβαιο πως χωρίς επίτήρηση το διαδίκτυο μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ισορροπία των παιδιών. Πιστεύω πως τα τσατ ρουμς είναι εξαιρετικής τοξικότητα χώροι κι επιπλέον τα παιδιά χάνουν τη γλώσσα τους με τις συντομογραφίες.
Πολλά φιλιά με χιόνι

paramythou είπε...

Ιουστινάκι μου χιονισμένο! Αποφάσισα να δημοσιεύσω την έρευνα, επηρεασμένη και ... αιφνιδιασμένη μετά απο περιήγηση σε σελίδες που απευθύνονται σε κοριτσάκια 10-12 ετών. Ταξίδεψα κι εγώ. Το βρήκα διασκεδαστικό. Αγγιξα όμως ένα εικονίδιο που μου άνοιξε την πόρτα και με πέταξε σε έναν άγριο, βίαιο, αγοραίο, σκούρο, άσχημο, δυσάρεστο και ακόρεστο κόσμο. Δεν είμαι της άποψης των κλειστών θυρών. Ολα θα τα μάθουν. Ολα θα τα δουν. Ομως, έτσι;

Ανώνυμος είπε...

Η κοκκινοσκουφίτσα, κατά την φράση των αδελφών Γκριμ, 'δεν ήξερε πόσο κακός είναι ο λύκος και γι' αυτό δεν φοβήθηκε', μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει και με τα παιδιά; Και αν δεν είχε βρεθεί εκεί γύρω ο καλός κυνηγός, θα γινόταν μεγάλο κακό, άσε που επειδή η κοκκινοσκουφίτσα είχε βγει από το μονοπάτι για να κόψει λουλουδάκια, ήταν ήδη σε κίνδυνο από άλλα 'κακόβουλα ζώα'. Μη σου πω δε, ότι ο λύκος έγινε αφορμή να παρακούσει την μαμά της, που προφανώς αγαπούσε περισσότερο από το λύκο, παρ' όλα αυτά...

Γενικά πιστεύω πως:
α) αν οι γονείς δεν ξέρουν από ιντερνετ να μην αφήσουν το παιδί τους αν ασχοληθεί μ' αυτό. Να πάνε να κάνουνε κανένα σεμινάριο πρώτα και ύστερα...
β) στα νέα παιδιά συμβαίνει η προσωπικότητά τους να διαπλάθεται ταυτόχρονα με την ενασχόλησή τους με το ιντερνετ κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια. Ενώ δηλαδή εμείς προσεγγίζουμε το νετ ψιλο-διαμορφωμένοι, στα παιδιά, αυτό, γίνεται τώρα.

(κάνω κι εγώ σοβαρά σχόλια) :ρ

paramythou είπε...

Πολύ σωστό Λεφτέριαν,
αν οι γονείς δεν ξέρουν απο Διαδίκτυο ας μην αφήσουν το παιδί τους να ασχοληθεί. Αλλά επειδή αυτό σήμερα είναι απο δύσκολο έως ακατόρθωτο, μάλλον ας κάτσουν όλοι οι γονείς στο θρανίο να εκσυγχρονιστούν και λίγο! Θα μάθουν πράματα και θάματα!!!!

Οσο για την κοκκινοσκουφίτσα,ναι αυτή παράκουσε τη μαμά της, αλλά και η μαμά, μυαλό κουκούτσι είχε που έστειλε τη μικρή στο πυκνό γεμάτο θηρία δάσος, μόνη κι απροστάτευτη!!! Δεν ήξερε, Δεν ρώταγε;

Ανώνυμος είπε...

Λεφτεριάν, όχι Λεφτέριαν :p
(έχουμε κι ένα όνομα, τέλος πάντων)